Moszkva új világrendet diktál?

2015. szeptember 30.

Az ENSZ 70. Közgyűlésén Putyin végre mindenki előtt megmondhatta a magáét: nem szeretne Líbiához hasonló összeomlást látni Szíriában, az orosz-ukrán konfliktus kapcsán pedig érzékeltette, hogy az ottani történéseknek semmi helye a globális agendákban, lévén egy elszigetelt konfliktus elszigetelt következményeiről van szó. 

Azt már nem tette hozzá az orosz elnök, hogy ebben a globális destabilizációban tevékeny szerepet vállal az orosz külpolitika is. A mostani kurzus elsősorban arra épít, hogy újabb és újabb válsággócokat hoznak létre (akár katonai, akár politikai vagy éppen gazdasági értelemben, utóbbira példa a Nabucco - Déli Áramlat versenyfutás). Az orosz határok körül egyre sűrűbben ropognak a fegyverek, a Közel-Keleten pedig éppen az a Moszkva akadályozza a nemzetközi együttműködést, amely már megégette magát számos elhúzódó konfliktusban (gondoljunk a csecsen háborúra vagy a nyolcvanas évek szélmalomharcára Afganisztánban.)

putin_un.jpg

  (Vlagyimir Putyin; f.: rt.com)

 Putyin három fő problémakört azonosított: 1. a NATO régóta tervezett bővítése sérti az orosz érdekeket, és napjaink feszült légkörében számítani lehet barátságtalannak tűnő ellenlépésekre Moszkva részéről; 2. a vallási radikalizmusterjedése valóban biztonsági kockázatot jelenthet, azonban ennek a kockázatnak a rossz kezelése önmagában is egy veszélyforrás; 3. a második világháború utáni nemzetközi rendszer működésképtelensége, az EU és az ENSZ válsága. 

Habár Oroszország mindhárom problémakörben érintett, Európához képest az oroszokat a vallási radikalizmus, a menekültválság és az elmaradt ENSZ-reform jelenleg kevésbé érintik. (pl. az iszlamizáció kihívásaival az orosz vezetés már több, mint két évtizede szembesült, az ENSZ BT kibővítésének ötletét pedig sem Moszkva, sem Peking nem erőlteti egyelőre).

Oroszország most azért is nyeregben érezheti magát, mert nem csak a kritikájára figyelnek oda, de egy esetleges szír globális alku esetén (ahol Moszkva engedne a saját érdekeiből) a többi nagyhatalom végleg szemet hunyhatna az ukrajnai helyzet felett. Márpedig Putyin érdeke a nyugati érdekszféra keleti expanziójának megakadályozása, és ha ennek az az ára, hogy Szíriában nem kell tovább hatalmon tartani egy ellentmondásos elnököt, akkor ezt az árat Oroszország meg fogja fizetni. 

Ezen logika mentén az új világrend egy olyan felállás lenne, ahol az oroszok megkerülése nélkül nem lehet érdemi döntést hozni. Volt már ilyen helyzetben Moszkva (ld. hidegháború időszaka), azonban ekkora holtpontot a nyugati hatalmaknak az elmúlt 15-20 évben nem nagyon sikerült elérni, mint most. Oroszország blokkolja a szír (és a tágan értelmezett közel-keleti) rendezést, átírja a határokat, áthágja azokat a nemzetközi normákat, amiket 1945 óta gondosan építgettek a felek; Oroszország szembe megy a gazdasági szankciókkal, sakkban tartja 25 évvel a rendszerváltások után a kelet-európai országokat a gázszállításokon keresztül, és még sorolhatnánk.

 shake_3457425b.jpg

 ("Mindent eldöntő kézfogás?"; Putyin és Obama a beszéd után; f.: telegraph.co.uk)

A különbség az, hogy míg a kilencvenes években az orosz vezetés kelletlenkedései leginkább a közel-külföld államait érintették kedvezőtlenül, addig manapság az orosz befolyás bárhova képes elérni, és destabilizálni a nemzetközi közösséget. Szíria vagy Ukrajna csak a jéghegy csúcsa; ki tudja, hol tud még ekkora hatást kifejteni a moszkvai elit. 

Az ENSZ Közgyűlés arra is rávilágított, hogy Moszkva lényegében ellenfelek nélkül maradt az európai porondon: az EU a menekültválsággal küzd, Ukrajna általában csak sokadik pontként kerül fel a napirendekre. Obamának pedig a 2016-os választások miatt kell óvatosan eljárnia, hiszen ha túl sokat kockáztat Szíria kapcsán, akkor az könnyen visszaüthet. Azonban a teljes tétlenség sem lehet megoldás, hiszen akkor az az érzése támadhat az amerikaiaknak, hogy az elnökük átadta a döntési jogkört a rendezés kapcsán Putyinnak. Annak a Putyinnak, aki alig 10 éve még a G8-as csúcsok egyik legsimulékonyabb szereplője volt, mára pedig a világpolitika legfontosabb öt aktora közé került. És ami még fontosabb: egyre csak erősödni látszik.

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr517869646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2015.09.30. 12:17:17

Anyám borogass...

shakespeare 2015.09.30. 15:40:21

"Oroszország blokkolja a szír (és a tágan értelmezett közel-keleti) rendezést" szösszenethez :

valami félelmetes, a rendezés szó használata a kedves író részéről. Itt lóg ki a lóláb, kiderül, hogy kinek az írását olvassuk.
Lényegében ezerrel dolgozik az USA, Szaud Arabia és Izrael a térség társadalmainak a szétverésén, középkori törzsi harcok szintjére szeretnék az egész régiót süllyeszteni,
ezt nevezni rendezésnek minősíti a blog íróját.
A káosz és nyomor elterjesztésén dolgoznak itt jó sokan.
Az oroszok sem különbek, csak pont most, pont ott, nekik egy normálisan működő állam az érdekük Szíria területén. Assadot is leváltanák ha USA befejezné a háborút, de az USA inkább nem kér a békés leváltásból, nekik a vérontás kell. a pusztítás, mert ezt rendelték meg Tel Aviv-ból, így tudnak Izrael északi részéről bemenni és elvégezni a gyilkos munkát, felkelőknek álcázott csapatok. Ezekhez kell a káosz.

Liberálmentesítő 2015.09.30. 23:12:56

Már elnézést, de az USA szimpla terrorista támogató és felbujtó ebben az esetben.
Szíriában van kormány. Az hogy vannak lázadók is az egy dolog. Győznek? Nem. Tehát lázadók. Majd akkor lesznek legitimek ha győznek, de addig csak lázadók. Képzeld el hogy holnap fölkelek mondjuk Borsod Abaúj Zemplén megye függetlenségéért harcolni. Kikiáltom magam a Szabad Borsodi Erők vezetőjének és elkezdem lemészárolni a rendőrség és a hadsereg és a velem nem szimpatizáló civilek csoportjait. Valami faszfejnek megtetszik az ötletem az óceán másik partján és csak úgy elkezdi támogatni pénzzel és paripával. Ettől lesz a harc legitim??? Szóval ha lövöldözök a kormányra akkor a regnáló elnöknek vagy miniszterelnöknek azonnal távozni kell a hatalomból??? Aha...értem már.. Tehát ha ukrán mintára kiviszek a Kossuth térre 5 ezer tüntetőt, elkezdünk gyújtogatni, aztán lelövünk magunk közül két tüntetőt és ráfogjuk az elnyomó kormányra, és a fasszopó liberális tetvedék média megfelelően tálalja, akkor azonnal támogatókat találok majd mondjuk az USA politikusai közt, mert hogy a Zorbán elnyomó és embertelen rezsimet tart fent és ezt nem szabad hagyni és a Soros is megmondta meg a Clinton meg a rézfaszú bagoly is.. Na mindenki menjen a kurva anyjába aki Az USA-t vagy a főnöküket Izraelt meri itt politikai okokból védeni.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.30. 23:47:51

" A mostani kurzus elsősorban arra épít, hogy újabb és újabb válsággócokat hoznak létre"

A közel-keleti válsággócokat nem az oroszok hozták létre, hanem az USA. A 2001- es önmerénylet után bevonultak Irakba, viszont működőképes iraki haderőt nem volta képesek kiképezni. Kb. öt perc alatt zavarta szét ezt az operett hadsereget az ISIS, megszerezve több milliárd dollár értékű fegyverzetüket.
Bevonultak Afganisztánba is, de ott sem voltak képesek megoldani, pacifikálni a helyzetet. Persze az amerikai fegyvergyárak azért mindkét fiaskóval jól jártak..

Destabilizálták Szíriát, ami szintén az ISIS előretöréséhez vezetett az országban.

Az a helyzet hogy az USA az, aki folyamatosan válsággócokat generál a világon, amelyeken aztán többnyire képtelen úrrá lenni..

hackmac27 2015.09.30. 23:53:26

Le merem fogadni, hogy az oroszok nem felejtették el az afgán leckét és levonták a megfelelő konzekvenciákat. Putyinnak, a többiekkel ellentétben van stratégiai célja és teljesen kiszámíthatatlan a taktikája. Az elmúlt 5 évben minden csörte során rávert egyet az ellenfeleire, még ha elsőre nem is egyértelmű a győzelme. Az nagyon látszik, hogy az amcsik Szíria ügyében teljesen tanácstalanok. Már megbánták százszor hogy kavartak az ellenzékkel, de kiszállni már nem tudnak, már csak az olajmonarchiák miatt sem. Irakban teljesen elvesztették a kontrollt és a befolyást, Afganisztánban újra jön föl a talibán (Kunduz már elesett). A Szaúdiak is szívják a fogukat, mert Szíriában nem haladnak, Jemenben megálltak és veszteségeket halmoznak, közben Irán befolyása logaritmikusan nő a régióban, ráadásul a palotaforradalom réme is elkezdett felbukkanni. Izrael köszöni szépen, egyelőre jól van, bár az orosz katonai jelenlét megköti a kezüket, mert berepülni szír területre ezentúl nem fognak tudni az oroszok jóváhagyása nélkül. Katar pumpálja a pénzt az al Nuszrába, de jelentős eredményt nem látnak, ráadásul a céljaiktól (gázvezeték Európába) egyre messzebb kerülnek. Egyiptom gőzerővel fejleszti a hadseregét, amiben most épp a franciák és az oroszok a partnerek. Törökország is egyre messzebb kerül a céljaitól: Asszad a helyén, 4 millió szír török területen, a kurdok ellen nem tudnak felmutatni semmit, tranzit gázvezeték Európában nincs, a pénz és az Erdogan kormány renoméja pedig vészesen fogy. Az Eu... hát az meg teljesen leszerepelt. Ennek fényében, visszatérve az oroszokra, ha sikerül valami eredményt felmutatni Szíriában, akkor szerintem fundamentális változás elébe nézünk, mind a Közel-Keleten, mind a világpolitikában.

grani 2015.10.01. 00:42:22

Magyarázzuk a bizonyítványt? Pedig nincs mit. Az most a helyzet, hogy a világ két részre oszlott: a fennhéjázó, kettős mércés, liberálisok által irányított hazug, véreskezű nyugatra, amelyik az istennek nem tud belenyugodni abba, hogy már nem ők szarják a spanyol viaszt és az ettől a nyugattól szabadulni kívánó országokra. A Gonosz Birodalma most bizony az USA. Háborúk, polgári forradalmak és népírtások kirobbantója. A liberális ideológia terjesztéséért olyan módszerekhez nyúlt, mint a nácik és a bolsevikok anno. A seggfej Obamának van képe kijelenteni, hogy az USA egy kiválasztott nép, amelyiknek küldetése van, mégpedig a jogállam és a demokrácia terjesztése? Mintha nyomultak volna már ilyen szöveggel a XX. században. Putyin meg is jegyezte a beszédében, hogy ilyen faszságot már a SZU idején is hallott. Nincs ma nagyobb ellensége az emberiségnek, mint a liberalista demokrácia és jogállam terjesztői.

medium size devil 2015.10.01. 01:39:54

@grani: Egyszer meg belehaltok ebbe a liberalizmustol valo allando rettegesbe. Csak egy valodi eletismerettel nem rendelkezo ostoba fajanko hihet olyat, hogy a nagyhatalmakat valamifele ideologiak vezerlik (es nem pedig a pozicioszerzes az eroforrasokert folytatott harcban).
Mit latunk? Adva van egy aggressziv kormany amelyik barmifele nemzetkozi jogalap nelkul egyszercsak elkezd bombazni egy tole tobb ezer km-re levo orszagot. Putyin hetfoi beszede alapjan ez az allam az USA. Putyin szerdai bombazasa alapjan pedig Oroszorszag. Ennyi.

00101010 2015.10.01. 03:42:38

Miota kell ensz felhatalmazas ahhoz, hogy sziriaban aszad keresere putyin bombazhasson?

Tudományos libsizmus 2015.10.01. 03:44:58

Oroszország helyre fogja állítani nagyhatalmi állását. Ezt vegye tudomásul az összes idióta "nyugati" seggfej. 5 éven belül maguk az ukránok fognak Putyinhoz szaladni, mert ott is akkora káosz lesz az úgynevezett liberális demokrácia vége, hogy a fal adja nekik a másikat.

gabrok 2015.10.01. 04:07:17

Csak úgy érdeklődnék: tulajdonképpen kit tisztelhetünk Hámori Viktorban? Tényleg nem szeretnék bántó lenni, de ez a "helyzetismeret", és arra alapozott "elemzés" nagyjából a 444.hu kisgyerekeinek színvonalát súrolja - sajnos, néhol inkább alulról. Ez az írás erősen elveszi az ember kedvét a diplomaci blogtól, pedig többnyire érdekes bejegyzéseket szokott tartalmazni (amelyekkel legfeljebb nem ért egyet az ember). Kár.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.01. 05:47:17

A keresztény Oroszország most mutatja meg a liberális nyugatnak, hogy véget ért a hatalma. Ez a mögöttes esemény. A világ népei meg tapsolnak Putyinnak. Tessék kommenteket olvasgatni szinte bármelyik ország médiáiban.

chepunk 2015.10.01. 07:40:28

@A megvalósult amerikai ólom..:

Ezek bőven 911 illetve az arab tavasz előtt is válsággócok voltak. Azösszes állítólag csodás diktátor puccsokkal, forradalmakkal került jhatalomra többnyire orosz támogatással.

chepunk 2015.10.01. 07:48:21

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Egyenlőre úgy néz ki putyin oroszországának lesz vége. Kínjában van szüksége Aszadra az egyetlen határon túli kikötőja miatt, mert hiába pávatáncolta végig a mediterráneumot, hol pénzügyi segítséget, hol gáztározót, elosztót, hol fegyvereket ígérve senki nem adott neki egy fél kikötőt sem. Így most ezt ami van kell mindenáron megvédeni. Amúgy tipikusan a KGB-s korszakának 80-as évek beli szovjet politikáját követi. Gazdasága recseg, mindenhonnan szorul vissza (Ukrajnát 3 morzsa kivételével bukta), csökkenek a bérek, nő a munkanélküliség, stb. erre új tank kell meg új atombombák, holdutazás, meg háborúsdi mint Afganisztánban. Esélyes, hogy oda is kerül mint a szovjetúnió.

(Ja a nyugat meg rég összeomlott, megbukott, leomlott, kipusztult! Nem? :-)))

jágör68 2015.10.01. 08:08:33

@chepunk:
A Nobel- békedíjas makimajom az, aki 1000 milliárd dollárt költ nukleáris fegyverkezésre meg a NATO- val körbekerítette Oroszországot- ez nem mai folyamat, még '91- ben szegte meg az összes egyezményt az idősebb Bokor, majd Clinton és a félhülye fia meg e a Nobel- békedíjas jóember folytatta.
Aztán ez a makimajom rájött, amire már Reagen anno, aki szerint rakétavédelmi rendszerekkel lehet(ne) legyőzni Oroszországot a nukleáris védelmi mechanizmusából adódóan.
Úgyhogy most ennek kiépítése van folyamatban a nukleáris fegyverek fejlesztése mellett.
Európa pedig, mint golyófogó és az USA túsza a 100%- os megsemmisítéssel néz szembe hála Merkelnek, Hollande- nak, Cameron- nak és az USA helyi vazallusainak és NSA /CIA lehallgatott/ irányított bábjainak.
És hasonló amerikai agymosottaknak, mint te.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.01. 08:33:35

@chepunk:

Hát nem éppen, minden szavat pont a valós helyzet ellenkezője.

Muad\\\'Dib 2015.10.01. 08:38:29

Most komolyan. Értem, én fújjcsúnyaoroszok, na meg valóban egy imperialista világbirodalom, és mint ilyen kevéssé lehet bízni a jó szándékában, mert senki nem érdekli csak a globális politikai célok.
De azért, most komolyan, néhány helyen sírni tudtam volna. Afganisztán, mint rossz példa? OMFG! Mi a fas *om van most arrafelé, a nemcsúnyaorosz beavatkozás után? Hmmm? Na, lássuk:
index.hu/kulfold/2015/10/01/nagy_csapast_mertek_az_afgan_kormanyra_a_talibok/

Szíria, mint ahol a fújjoroszok akadályozzák a rendezést? Milyen kibas*ott rendezésről beszélsz? Legalább 5-6 féle frakció, törökök által másodkézből támogatott IS, szaúdi érdekek, iráni érdekek, USA, európai országok, demokratikus ellenzék, különféle iszlám milíciák. Ja, az oroszok naaaaagyon odatették magukat...
Amúgy mi pic*a van Líbiával, ami varázsütésre kikerült a nemzetközi média figyelméből, mintha óriási siker lett volna a demokratikus "rendcsinálás"?
Hagyjuk már ezt a barom dumát az oroszokkal. Oroszország egy világbirodalom, ami pont annyira agresszíven és érzéketlenül védi az érdekeit, mint az USA, vagy Kína. A mammogás mostanában annak szól, hogy az USA, és európai pincsijei nincsenek hozzászokva az utóbbi évtizedekben, hogy konfrontálódjanak. Mostanáig az ment, hogy az USA megmondta kinek kell mennie (ők a rossz diktátorok, pl. Aszad) és ki maradhat (ők a jó diktátorok, lásd szaúdi királyi brancs).

Ricordo 2015.10.01. 08:43:26

Huhh, ez a cikk kiegyensúlyozatlan, egyoldalú, oroszellenes és demagóg. Pl. az a kijelentés, hogy "Oroszország blokkolja a szír (és a tágan értelmezett közel-keleti) rendezést" az USA állásponttal való kritikátlan azonosulás és teljesen fals, demagóg helyzetértékelés, ami nyilvánvalóan ellentmond a tényleges helyzetnek.

Sajnálom az időt, amit ennek a primitív politikai propagandacikknek az elolvasásával feleslegesen elvesztegettem.

porthosz 2015.10.01. 08:46:42

Én is csak azt tudom mondani, hogy jelenleg nagyon úgy tünik hogy az oroszok a jófiuk most.

Az biztos hogy közel keleten a sz@rt az usa és csatlósai kavarták, és úgy tünik hogy európában is ők kavarják a sz@rt bevándorló kérdésben.

Muad\\\'Dib 2015.10.01. 08:53:50

@porthosz:
Ilyen helyzetekben nincsenek jófiúk, meg rossz fiúk. Ha világbirodalmakról beszélünk (USA, Oroszország), akkor érdekek vannak. Jelenleg amúgy - be kell látni - az USA érdekszférájában élni a mindennapok szempontjából kellemesebb, mint az oroszokéban. De ettől még nem lett senki jó, vagy rossz fiú.

inebhedj - szerintem 2015.10.01. 08:55:26

@Árpádné Pehej:

Sajnos az emberek hajlamosak az általánosításra (na persze jó okuk van rá, gyakorlatilag semmihez nem tudnánk kezdeni általánosítás nélkül).

Így aztán amikor elolvasnak egy hasonló, szakmailag számos sebből vérző elemezgetést, mint ez is, majd megnézik, hogy a szerző milyen háttérrel követte el, képesek azt hinni, hogy a szakértőink körülbelül ennyire alaposak, ilyen messzire látnak, a tudás, tapasztalat és (forrás)kritikai érzék eme kombinációja jelzi teljesítményüket.

Ráadásul az elmúlt 25 év hazai (gazdaság)politikai története csak erősíti ezt az emberekben.

porthosz 2015.10.01. 09:08:00

@Muad\\\'Dib:
Nyilván, de ha az egyik érdek az hogy a közel keleti országok szét legyenek k.rva terroristák által, akkor őket nyugodtan hivhatjuk rosszfiúknak a másikat meg jónak.

Az hogy az usa érdekszférájában jobb-e élni nézőpont kérdése, lásd milliószám menekülő szírek, vagy épp irakiak, nekik is jobb az usa érdekszférájában lenni? Mennyivel biztonságosabb most irak, mennyivel magasabb az életszinvonal mint pl Husszein alatt? A választ te is tudod, semmivel.

hackmac27 2015.10.01. 09:59:04

Szerintem is nagyon részrehajló a bejegyzés. Attól, hogy az ameriaknak más az érdekük, nem kell hogy bólogató Jánosok legyünk. Ideje lenne észbe kapni és az asztalra csapni. Régi magyar virtus a fikázás, ezzel szemben az oroszok mindig megvédik az érdekeiket és cselekednek, akár szembeszélben is. Szerintem inkább megköszönni kéne, hogy a vahabitákat épp seggbe készülnek rúgni. Kiváncsi vagyok, mikor fogunk ilyen hangvételû bejegyzéseket olvasni. Sohanapján? Gusztustalan, ahogy a magyar és az európai politika az amerikai szekeret tolja, gyakran a saját érdekeivel ellentétesen.

Carl Tycon 2015.10.01. 10:36:53

Nem tudok róla, hogy orosz csapatok állomásoznának Mexikóban, vagy Kanadában. Amerikai csapatok betelepitéséről tudok Ukrajnában, Kelet-Közép-Európában (nálunk is) ill. a Baltikumban, tehát az oroszok szomszédjában. Akkor ki az agresszor, ki hoz létre válsággócokat?

szvsz 2015.10.01. 10:51:40

@chepunk: "Kínjában van szüksége Aszadra az egyetlen határon túli kikötőja miatt [...]hiába pávatáncolta végig a mediterráneumot, [...] senki nem adott neki egy fél kikötőt sem"
Nincs kummanagy flottája, szüksége sincs kikötőkre Oroszországon kívül. Nem is kért senkitől. A Fekete tengerre a kijárást már biztosították és nem kellett hozzá évekig tartó véres konfliktust generálni, mint egyeseknek.
Szóval kiváncsi volnék melyik légből szedted a hülyeségedet...

jágör68 2015.10.01. 11:44:39

@szvsz:
Valószínűleg egy a CIA kommentelőknek szánt kézikönyvéből.

grani 2015.10.01. 12:40:11

@medium size devil: Na, én már megéltem egy ideológia vezérelt ország, a SZU szétesését. Felnőtt fejjel. Mos egy másik unió, az EU szétesésének vagyok tanúja. Nekem fogsz te élettapasztalatról dumálni? :D
Minden országnak, már amelyik nem teljesen idióta vagy távvezérelt, van stratégiája, stratégia célja. Pld. mi legyünk a világ urai. Ez így ugye nem hangzik jól, nemde? Hogy eladható legyen, ideológiát kell gyártani hozzá. PLd. A mi társadalmunk, a mi társadalmi berendezkedésünk a tuti. Akik nem ilyenek mint mi, azok kis hülyék. Mivel mi csak szabadságot és békét, meg jólétet akarunk a világon mindenkinek, ezért nekünk kötelességünk és jogunk van terjeszteni a világon a mi ideáinkat. Aki ellenáll, azt pedig jól kiírtjuk. És kész, máris előjön a liberalizmus, a demokrácia és jogállam, mint hivatkozási alap.
Ja, Putyinnak van jogalapja. A törvényes szír kormány kérte meg. És az USA-t ki kérte? Az ellenzék? Ez a jogalap? Akkor Putyin is bombázhatná Ukrajnát, mert az ellenzék erre megkérné? Vagy azt csak a gennyláda nyugatiaknak lehet?

grani 2015.10.01. 12:41:54

@Árpádné Pehej: Attól függetlenül sík-hülye a témához :D

grani 2015.10.01. 12:43:37

@chepunk: Télleg? Mint a szaudi király? :D Ja a perzsa sah? :D Röhögtess még :D

grani 2015.10.01. 12:45:48

@chepunk: Na, hazudsz. Mivel én Oroszországban élek és dolgozok már vagy tíz éve, tanúsíthatom, hogy minden szavad hazugság :D Soros bérenc vagy :D

alfacharlybravo 2015.10.01. 12:54:30

@Muad\\\'Dib: Neked ha tiszta fajú árja vagy, de a magyaroknak.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.10.01. 13:19:50

@szvsz: szüksége sincs kikötőkre Oroszországon kívül. Nem is kért senkitől. "

Napokban olvastam a szír helyzettel kapcsolatban, hogy a Szovjetúnió kért Jugoszláviátol kikötő használatot a legénység pihentetésére
Elutasitották
Ez persze semmi az USA globális támaszpontjaihoz képest
Most hogy báncsák az USA-t, elfeledkeznek arrol, hogy '45 óta szinte folyamartosan helyi háborúkban állt más-más földrészeken, kiemelten Kelet-Ázsiában, hogy az apró beavatkozásokat, kormány megdöntéseket ne is emlitsem.

Nem kétlem én hogy Oroszország megerősiti pozicióit és nem jótékonykodik, de az elmúlt években Afrikát és a Közel-Keletet az USA felforgatta, bár rendet is tehetett volna
Miért nem tette korábban?
Most hogy megjelent egy erős/sebb/ fiú a galeriben, most sipákol, hogy jaj, csak a konfliktus fog kiéleződni

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.10.01. 13:22:39

@gabrok: kit tisztelhetünk Hámori Viktorban?"

Néztél volna utána mielött fikázod!/még ha elfogult is a blog/

juhasz1945 2015.10.01. 14:41:36

Az emberiség létfontossága, hogy az USA megmaradjon.
Ezért NE AVATKOZZON BE tovább a közelkeleti afférokba.
Az USA válasszon: vagy a világ vagy Izrael.
A béke akkor követhezhet be, ha Izraelt megszüntetik.

gabrok 2015.10.01. 17:24:55

@horex: Tudom, téged meglephet, de a bejegyzés elolvasását követő első megrökönyödésem után gyorsan átfuttattam egy google-keresésen a nevét; az írás színvonala miatt ennél többet ez nem érdemelt az ügy. Sajnos azonban, abból nem kaptam kínzó kérdéseimre választ, ezért fordultam a blog szerkesztőihez. Nem tudtam ugyanis, hogy ezt veled előbb egyeztetnem kellene. Most már mindegy!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.01. 21:10:44

@chepunk: Diktatúrák voltak, de nem voltak anarchisztikus állapotok, és főleg nem ömlött menekültáradat Európára.
Nem hinném , hogy Afganisztánban vagy Irakban szovjet segítséggel került volna uralomra az a hatalmi elit, amelyet az amerikaiak 911 után megtámadtak. ( Szaddam pl. a 70-es 80-as években még nagyon is kedves volt az amerikaiaknak).
Szíria esetében is megkockáztatom, hogy csak az Asszad rezsim kiépülését követően kerültek közelebbi kapcsolatba az oroszokkal Izrael miatt..

medium size devil 2015.10.03. 15:27:43

@grani:
Ugy fosod ezeket az elcsepelt ostoba feluletes kozhelyeket mintha kilora fizetnenek erte. En sose hallottam olyat, hogy az USA a liberalizmust mint valami vilagvallast tuzzel-vassal terjeszteni akarja. USA-nak elso a prosperalo gazdasag benne az USA cegek erdekei. A minimalis egyeni es tarsadalmi szabadsagjogok elvarasa nem "ideologia"! Azok az orszagok akiket az USA kritizal, az oroszok viszont tamogatnak, szinte mint elnyomo, agressziv, a szomszedait fenyegeto militans kormanyzat: Iran, Eszak-Korea, Sziria.
Az utolso bekezdesed csupa hazugsag.
USA egy bombat se dobott le Aszad-ra. A sziriai varosokat joreszt Aszad bombazta porig. Putyin beavatkozasa legitim? Sziriaban a polgarhaboru elott nem volt szabad valasztas. Aszad rendezett az altala meg birtokolt orszagreszben polgarhaborus korulmenyek kozott egy nemzetkozileg nem ellenorzott kirakatvalasztast - hat ezt finomam szolva is tulzas lenne egesz Sziria szabadon valasztott legitim kormanyanak tekinteni akinek a keresere legitim lenne az altala nem birtokolt orszagresz bombazasa az oroszok reszerol.
"Akkor Putyin is bombazhatna Ukrajnat" - konkretan bombazza is:-) Nem repulorol mert az lebukas lenne de a kezifegyverektol a BUK raketaig szinte minden letezo eszkozzel.

medium size devil 2015.10.03. 15:29:02

@juhasz1945: A vilagnak Izrael is resze. Isteni szerencse, hogy van egy orszag amelyik ott helyben pusztitja az arab csocseleket. Oruljunk neki.

Ricordo 2015.10.04. 09:51:40

@medium size devil: Ezt úgy hívják, hogy közösség elleni uszítás és a magyar jog három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

medium size devil 2015.10.04. 10:06:10

@Ricordo: Ezt szabad velemeny nyilvanitasnsk hivjak es nem buntetendo.

Mr. Neutron 2015.10.04. 13:13:50

@medium size devil: Remélem, hogy feljelent valaki és majd a büntetőlejárásban alkalmad lesz rá, hogy ezzel védekezz.

Aquilonius 1 2015.11.04. 15:54:16

Hámori, Ön egy igazi kommunista újságíró.
Részleteket illetően, olvasson Szolzsenyicintől a kommunista jellemrajzáról!
süti beállítások módosítása