Götterdämmerung Németországban

2017. november 23.

„Németország egy politikai vízválasztóhoz érkezett” – állapítja meg Hans-Werner Sinn, a Project Syndicate-en megjelent írásában. Igencsak esélyes, hogy most a CSU/CDU és a Zöldek nem lesznek képesek egy stabil, többségi koalíciós kormányt alakítani, ami Adenauer óta jellemezte a német politikát. Az FDP uyanis lelépett, az SDP nem hajlandó koalícióra lépni Merkellel, az AfD pedig nem tekinthető egy szalonképes partnernek.

Így pedig valószínű, hogy Merkel kisebbségi kormányzásra kényszerül a Bundestagban, más pártok kormányban való részvétele nélkül. Ez azonban - állítja a szerző - nem feltétlenül rossz dolog. Mivel a kormány ad hoc alapon lenne kénytelen partnereket keresni a jogalkotáshoz, a Bundestag végre újra a valódi viták helyszíne lehetne, hiszen egész eddig zárt ajtók mögött zajlott a döntéshozatal a koalíciós partnerek között.

Ebből a legjobban a kisebb pártok jönnének ki jól, akik komoly befolyásra tehetnek így szert az egyes döntéseknél. Legtöbbet pedig az AfD profitálna, hiszen eddig a média főleg a párt lejáratásával foglalkozott, egy nyílt Bundestagban viszont komolyabb hírverést kapnának a párt érvei és retorikája.”

„Ezzel egyidőben,” – írja Sinn – „ egy kisebbségi szövetségi kormány külpolitikája biztosan meggyengülne, Merkel pedig sokkal nehezebben játszhatna aktív szerepet az európai politikai színpadon.” Ez legfőképpen Macron francia elnökre és ambiciózus európai terveire lehet hatással, hiszen komoly vitákat kellene tartani a Bundestagban az egyes döntések előtt, ami jelentősen lassítaná a reformtörekvéseket.

„Korai lenne megmondani, hogyan lehetne feloldani ezt a politikai bizonytalanságot, ami előtt Németország és Európa áll. De egy Merkel, akit a Bundestag képes elszámoltatni, a legjobb alternatíva lehet, amivel Németország most rendelkezhet.”

A teljes cikket itt olvashatja el:
https://www.project-syndicate.org/commentary/germany-merkel-minority-government-by-hans-werner-sinn-2017-11

nyugat-europa_6_het.jpg

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr7013353151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2017.11.24. 16:16:21

Ugyanmár. Úgy látszik mindenképp Merkel kell, hogy kancellár legyen...

Ad Dio 2017.11.24. 16:53:53

Én több esélyét látnám egy újabb nagykoalának. Elvileg az előrehozott választást is bevállalhatná Merkel, mert ők egyelőre nem látszanak a helyzet veszteseinek. Nem úgy, mint az SDP.

Brix 2017.11.24. 17:55:04

Ideje lenne màr megszabadulni a nagykoalíciótól Németorszàgnak, hiszen a demokràcia lényege pont az lenne, hogy legyen vàlasztható, egymàstól élesen elkülönülő alternatíva , jobb- és baloldalon is a nagy pàrtok között. A két politikai oldal összebútorozàsa nem szül döntésképes politikàt...Európànak nagy szüksége lenne egy erős, valódi jobboldali német kormànyra, mert enélkül tovàbb fog terjedni a kàosz és anarchia, amely megszülte a migràciós vàlsàgot.Ha Merkel marad, szét fog esni az EU....A Brexit 50%- ban a merkeli tömeges befogadàs politikàja miatt következett be...

paráznabillegető 2017.11.24. 19:23:31

útle...
úteláz...
útelgázal...
das ist ja wirklich schwer!

Zionnépe 2017.11.24. 20:36:22

@Ad Dio: Merkel ill. a CDU bevállaná símán, a kormányfő nem szeretné, ha van mód rá.
Időközben a CSU is rájött, hogy baromságot csinálnak a koalícióból kilépéssel, és leginkább csak Schultz csikorgatja a fogát.

@Brix: Olyan demokráciára gondolsz, amit a Fidesz épített? Nehogy már bagoly mondja verébnek ;-) !
Csendben megsúgom, hogy addig örülj ameddig Merkeék vannak kormányon, mert egy jobboldali német kormány úgy rugná seggbe a Fideszt, hogy Putyinig öléig repülne ! Opp pardon azt már lekésték, már ott van...
Jelenleg a jobboldaliak akiket ismerek azonnal kivágnák Mo-t az Eu-ból amiért szívják a vérüket (bocs, nem csak Mo-ot). És kötelezően azonnal szétosztanák a menekülteket, tetszik vagy sem alapon. Szóval addig örülj még nagyanyó fogja a gyeplőt!

A Brexithez meg semmi köze, ott egy majom gerincetlen társaság vezette meg a vidéken élőket (valohonnan mintha ismerős lenne a szitu?!) akik aztán megijedtek az ezzel járó felelősségtől és angolosan távoztak egy látens nagyravágyási lázban élő "kihaénnem" banya javára.
Kb milliószor megbánták már és nagyon úgy tűnik, hogy lassan a banya is belefullad ebbe és visszakozás lesz.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.11.24. 21:22:04

@Brix:

Németországnak már 12 éve jobboldali kormánya van te szerencsétlen fidióta tudatzavaros.

Nem Merkeltől kell megszbadulnia Európának, hanem a te ruszki bérenc orbánodtól és tolvajbandájától. De egyre közelebb van a nap, amikor orbánovics elvtárs menekülőre fogja venni Moszkva fele.

Jakab.gipsz 2017.11.24. 22:02:16

Ne értse senki se, de pótolhatatlan emberekkel van tele a temető.

Senki sem pótolhatatlan.

Merkel sokat hibázott első sorban, migráns ügyekbe, másod sorban pedig a "zöldeknek" tett indokolatlan modernizációs ügyek kezelésében.

Remélhetően sikerül észhez térítenie az Orbán-kabinetnek, Merkel-t és a németeket is.

Elvégre a nyugat és Németország a szövetségesük, több értelemben, is, például az utolsó csatlósé is.

bóvli ország jobban teljesít 2017.11.24. 22:36:30

@Jakab.gipsz:

Itt vagy te egy bolhafing ország bolhafing eszű birkája és még te osztod az észt, hogy egy 6-szor fejletteb ország mit csináljon.
Legközelebb kísérd el orbán gazdádat Grazba mert naád is esedékes már egy alapos elmeorvosi kezelés.

Zionnépe 2017.11.25. 09:35:48

@Jakab.gipsz: Orbánnak észheztéríteni Merkelt, ill Mo-nak Német-ot????

Nem tudum mit szívsz, de hamar jöjj le róla, mert totálos téveszméid vannak tőle! Nemhogy egy lapon és egy súlycsoportban nincsenek, de még ráadásul Mo függ is a németek pénzétől igen erősen.
Majd amikor lesz miért példát venni gazdaságilag és/vagy politikailag a németeknek a magyaroktól és nem szívják a vérüket, akkor majd talán odafigyelnek a tanácsaikra.

Addig azonban erősen össze kell kapnia magát az országnak!
süti beállítások módosítása